De 65ste dag | Zaterdag 30 april 2011

Het is oranje in Thorn, Amsterdam, Den Bosch. Koninginnedag. Fanfares, versierde fietsen, fusten die leeg willen. De vlag uit. Met wimpel. Niks halfstok. Dit is de 65ste dag. 

Cijfers zijn vluchtig als ether. Korte bedwelming. En dan – weg. Woorden wijken minder snel. Laten we het dan ook in letters zeggen: dit is de vijfenzestigste dag.

Als je in dat woord kijkt, zie je diepte. Een put van wachten. Soms vallen we erin. Telkens klimmen we er weer uit. Dat zou Joep ook niet anders willen.

De hoop dat we hem op korte termijn – of zelfs ooit – vinden, begint te wijken. Maar niet volledig. Hoop is een deur. Al eeuwenlang. Met [gelukkig maar] slecht hang- en sluitwerk. Ze kiert. 

Voorbij alle deuren: de afgelopen twee weken hebben enkelen van ons paragnosten geraadpleegd, zowel rechtstreeks als indirect. Dat levert geen eenduidige aanwijzingen op. Volgens een van hen zou Joep tussen 24 en 29 april gevonden worden. Aan de muur klinkt verontschuldigend gemompel: de kalender. 

Een andere helderziende stelt dat Joep niet gevonden wil worden. Een volgende schrijft ons op grond van enkele verstrekte aanwijzingen – de Hedelse brug, Joeps auto – dat ze er een “naar gevoel” bij krijgt. Gôh. 

Meer trefzekerzekerheid: onze voorspelling dat deze blog ook vandaag gelezen zal worden. Dat is een bemoedigende gedachte. Het is ook de functie van dez blog: een kampvuurtje zijn, waar je aan kunt schuiven. Bij daglicht of ’s nachts: het brandt. 

Weliswaar is het aantal bezoekers en reacties in vergelijking met de eerste dagen van Joeps vermissing afgenomen, maar er is nog een aanzienlijk aantal mensen dat deze blog bezoekt. Een analyse levert troostende conclusies op. Enkele daarvan op rij:

De afgelopen vijf weken is de weblog 20.684 maal bezocht. Daarbij zijn 57.420 paginatitels bekeken. 

De meeste bezoeken kwamen uit Den Bosch [4789], daaropvolgend Eindhoven [1946], Amsterdam [1663], Tilburg [1215], Utrecht [1177], Vught [644], Helmond [318], Haarlem [303] en 501 andere plaatsen in Nederland. 

Ook al is vrijdag 25 februari alweer een rivier van tijd geleden, de bezoekersloyaliteit blijft groot: in de maand april bezocht 21% van de bezoekers de blog slechts één keer, 23% deed dat tien tot 25 keer, 10% vijftig tot honderd keer, 4,5% meer dan honderd maal en 0,4% meer dan 200 maal.

Kale cijfers bij het kampvuur. Maar ze zeggen: je bent niet alleen. Je zou willen dat ook Joep erbij kwam zitten en zwijgend naar de vlammen keek.

Over afscheid. Zoals we al eerder stelden, zal een publiek afscheid van Joep nog vóór de zomervakantie plaatsvinden. Meer daarover zullen we medio mei bekend kunnen maken. 

Tot die tijd proberen we wat voor elk van ons – jullie en wij – het moeilijkste is:

jezelf zien te verzoenen met je lege handen.

Lieve groet.