de 69ste dag | woensdagnacht 4 mei 2011

4 mei, stilstaan bij de doden, twee druppels stilte.

4 mei, stilstaan bij Joep, die de zee van stilte eindelijk doorbreekt.   

Joep is terug, op de oevers van het wachten.

De feiten: een lid van de Genie heeft Joep vanochtend [woensdag] rond 09.00 uur bij toeval ontdekt in een zijtak van de Maas. Joep is circa 500 meter links van de Hedelse brug bij Crèvecoeur gevonden. Zijn lichaam was ongehavend.

Joep is teruggekomen op 4 mei.

Onze cultuur en taal kennen wel ‘herdenken’, maar niet ‘hervoelen’. Dat heeft een kale reden: lijfsbehoud.
Als we deze vierde mei alle aanrakingen, oogopslagen, woorden, muziekklanken en liefde van Joep zouden hervoelen, zouden onze harten aan scherven gaan.

Het is ver voorbij acht uur. De Dam is leeg, de huiskamer van Joep is vol. Vanavond is het druk hier. Komen en gaan, de getijdentafel van betrokkenheid. Dit is de langverwachte dag. Van tranen, extra pakken koffie, een symfonie van sms’jes, zwarte humor, verhalen, nog meer tranen. Maar rauwe opluchting voert de boventoon – in mineur.

Joep is terug.

23.40 uur. Nacht boven Nederland. Pak je geduld zachtjes bij de hand. Want zij heeft zwartomkranste ogen. Stop haar in bed. Je hoeft niet lang te wachten. Je geduld valt zo in slaap: ze heeft doorwaakte etmalen beleefd. Zie maar: het slaapkamerbehang. Wachtrijen van streepjes. Kijk naar de laatste, die je vanavond onvast van emoties hebt gezet.

De 69ste dag, tijd geturfd in potloodlijn.

Uitgeteld, maar dankbaar: er zal nooit een 70ste zijn.

Joep is terug.

___________

nader bericht over afscheid volgt in de komende dagen.